HTML

A Hitvány Papírkutya kalandjai a Vízzel

"Az őrület és a határán."

Napi okosság:

Címkék

alvás (3) barátok (32) betegség (5) bkv (9) blog (2) budapest (18) buli (14) család (7) desszert (3) egészségügy (1) egyiptomi (2) éjszaka (12) emberek (18) evészet (11) film (1) fogyás (1) fraktál (1) halottaknapja (1) hétvége (6) humor (11) internet (16) ismerősök (1) karácsony (5) kopt (2) kritika (11) munka (5) nyár (5) nyomorom (10) öröm (7) otthon (13) pályázat (2) suli (14) utazás (5) vevészet (2) vizsgaidőszak (3) zh (5) Címkefelhő

2009.04.15. 20:57 Pippi

A láthatatlan ellenség.

Már a múltkor is gyanús volt... Nem kellett nagyon hallgatóznom, hiszen a társasházak legfőbb agyréme a Szomszéd. Ez a faj arra specializálódott, hogy ne tudj szunyókálni délután, reggel hamar felébredj és este nehezen aludj el -ha el tudsz. A probléma tehát az agyat (?!?!) támadja. "A legújabb kutatások szerint az agytörzs szabályozza, hogy mikor és mennyi ideig alszunk, míg az alvás ciklusai és szakaszai a limbikus rendszer irányítása alatt állnak." -há' nem. A lejújabb kutatásaim szerint a Szomszéd kölke szabályozza, hogy mikor és mennyi ideig alszunk, míg az alvás ciklusai és szakaszai a "baráti telefonhívások" irányítása alatt állnak. (Igen, BlackHand, Rád IS célzok.)
Viszonzásul persze én is felébresztem néha délután megpihenő, vagy mély álomban fetrengő Szeretteimet, akik nem szokták lenémítani a telefonukat, ha alszanak (csak akkor teszik ezt, mikor életbevágóan fontos lenne elérni őket. Murphy.) Alvás... Kicsit utána néztem az interneten, hogy mi ez. Ez olyasmi, mint a részegedés folyamata, vagy a halál -mindenki csinálja, de csak kevesen tudják, mi az tulajdonképpen. Na. Kutatásom érdekes eredményei /idézve/ (meg az elmaradhatatlan kommentárjaim...)
--> A felnőttek többsége akkor érzi jól magát, ha éjszakánként hozzávetőleg 8 órát alszik. (Látod, ennek az egyetemistákhoz semmi köze...)
--> A hetvenes éveiket taposó idős emberek jelentős része beéri napi 5-6 órányi alvással (hát úgy is érzem magam...), de vannak olyan hetvenévesek, akik éjszakánként 9-10 órát alszanak. (Ez meg itt a Boszi...)
--> Nappal bizonyos hormonokat felélünk, de alváskor endokrin rendszerünk pótolja ezeket. (A Kanok esetében valószínűleg a tesztoszteront... ezért alszanak utána olyan édesdeden...)
--> Az elalvás bonyolult és aktív folyamat. Hirtelen történik: az egyik pillanatban még ébren vagyunk, a másikban már álomba zuhanunk. (Elképzeltem, ahogy a kísérleti alany ott fekszik az ágyon, a dokik meg: "vigyáááz, kééééész... pihenj!'"...)
--> Az alvás Shakespeare Macbeth-je számára „napi halál”, Samuel Johnson angol író és szótárkészítő szerint pedig „ellenállhatatlan bódultság”. Mindketten tévedtek: a kutatók kimutatták, hogy agyunk alvás közben is serényen dolgozik. (Ki meri ilyen pimaszul felülbírálni Shakespeare-t????)
--> DeeDee felhívta a figyelmemet a REM fázis (élénk szemmozgásos szakasz, tecciktudni) egy érdekes "mellékhatására". A hímeknél ilyenkor fokozódik az irányítóközpontjuk vérellátása -és itt nem az agyról van szó. Dee szerint ez "edzésben" tartja őket. Szerintem meg csak mereven...
-->A század elején egy párizsi tudós, Henri Pieron olyan kutyák agyi-gerincvelői folyadékából gyûjtött mintát, amelyeket néhány napig nem hagytak aludni. Amikor ezt a folyadékot más kutyákba fecskendezték, a kutyák természetes álomba merültek. (Egyrészt: szegény állatok.... Másrészt: tehát ezt a cuccot egy narkolepsziásból lecsapolva egy egész városrészt el tudunk altatni...? Itt visszatérnék eredeti problémámra -a Szomszéd Gyerekénél is hatásos lenne????)
De nekem, a mitugrász egyiptológus-kezdeménynek ebből az egészből csak az csapódik le, hogy nem ártana tbb időt fordítani a pihenésre. A körülményes körülményeket (Szomszéd Gy.) figyelembe véve újra rászokom a füldugó használatára... Mert az hagyján, hogy néha sír, mert kicsi. De az a gügyögő tumultus, ami minden nap betér hozzá... Hát azokat húsvétkor ciánnal kéne meglocsolni...

A legzseniálisabb tudományos kérdésfeltevés -zárás képpen:
Miért alszunk?
És rögtön utána a legfrappánsabb válasz:
Mert az agyunk így akarja.
Hát persze, fogjunk mindent a nyuszira. - Miért nem mosogattál el...? -Az agyam nem akarta... (Ezt otthon ne próbáljátok ki!)

Pippi (akinek sajnos nincs lehetősége ilyen típusú kifogásokra)

3 komment

Címkék: internet alvás emberek


A bejegyzés trackback címe:

https://pippi.blog.hu/api/trackback/id/tr231067437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don_Jay 2009.04.16. 20:14:34

Nem lehet, hogy a szomszéd gyerek IS aludni akart volna, csak valaki túl hangosan horkolt a szomszédban és ha már ő sem aludhat, akkor más se?

Bleed · http://csakos.blogol.hu/ 2009.04.18. 09:48:21

A Shakespeare-t úgy olvastam, hogy Stars. Ehhez azért tehetség kell

zsebnyusz 2009.04.18. 15:07:40

Túl sok okosság van nekem ebben a bejegyzésben így egy álmos szombat délutánra. D:
Szomszéd kölke, screw you hard.
süti beállítások módosítása